Det er en kunst at sætte den rigtige vin til maden, og nogle bruger flere år på en uddannelse for at kunne gøre det til perfektion på de fineste restauranter. Med det sagt så behøver det ikke være perfekt sammensat til hverdagsmaden, men ville det ikke være rart bare at have den basis viden der gør at du altid kan sætte en god vin til maden.

Her kan du få et hurtigt og let overskueligt overblik over hvilken vin man skal servere til hvilken mad.

Før maden – Champagne el. Mousserende vin

Suppe – En fyldig hvidvin

Skaldyr – Hvidvin, Sauvignong Blanc el. Grüner Veltliner

Fisk – Hvidvin, Chardonnay

Fjerkræ – Fyldig hvidvin el. rødvin, Pinot Noir el. Barbera

Pasta – Hvidvin, Chardonnay el. Friuli eller italiensk rødvin fx Chianti

Lam – Rødvin, Rhône, Rioja, Ribera del Duero, Piemonte, Chianti, Bordeaux, Bourgogne

Oksekød – Rødvin, Cabernet Sauvignon, Merlot el. oversøiske kraftige rødvine

Simreretter – Rødvin fra sydfrankrig el. Australien fx Shiraz

Vildt – Rødvin, Piemonte, Bourgogne, Rhone, Nebbiolo, Chianti Classico

Thai og indiske retter – Hvidvin, Gewurtztraminer el. Riesling, Rødvin, Shiraz el. Cabernet

Ost – Hvidvin og rødvin

Dessert – Portvin el. Sauternes

Lær at sætte vinen til maden

Hvis du gerne vil have noget mere konkret om at sætte vin til maden, og vide hvorfor netop nogle vine passer til noget mad men ikke til andet, så findes der flere muligheder for at uddanne dig selv lidt mere indenfor området. Her vil jeg nævne mine favoritter til at lære mere om at sætte vin til mad.

Kursus: Vinen til maden med Thomas Lysgaard

Et rigtig godt sted at starte, både hvis du er hel på bar bund men også hvis du har erfaring med vin i forvejen, er med et kursus. Her har du muligheden for at komme på et kursus med en af Danmarks førende vineksperter, han er Sommelier og har arbejdet på flere af landets bedste restauranter og vundet titlen som “Danmarksmester for vintjenere” x2.

Til kurset, som varer ca. 2 timer får du vin, mad og showcooking. Du lærer de grundlæggende regler for at sætte den rigtige vin til maden, både i hverdagen og når der skal dækkes op til den store festmiddag. Der bliver serveret 6 mindre rette fordelt på forret, hovedret og dessert og dertil vil der bliver serveret i alt 9 forskellige vine. Et fantastisk kursus, hvor du virkelig kan tage brugbar viden med dig hjem.

Læs mere om kurset

Bog: Vinen til maden af Søren Frank

Kurset kan være en god start til at få styr på det grundlæggende, men når man har det vil man stadig have brug for at læse op på tingene en gang imellem. Til det formål findes der mange bøger, men dog ingen som denne af Søren Frank. Den fungerer fantastisk som et opslagsværk, du altid kan ty til, hvad end det er vinen til hverdagen eller til festen.

Bogen er delt op i to dele, først en del hvor der står en masse om forskellige vine og hvilken mad de fungere godt til og ikke mindst hvorfor de vine er gode til den mad. Den anden del er et komplet opslagsværk hvor du kan finde alle bærende fødevarer i madretter og læse hvilke vine der matcher til dem. Et must-have i køkkenet.

Køb bogen

Vinsmagning

Sidst men ikke mindst kan du udfordre dig selv, tage til vinsmagninger eller smage på forskellige vine til forskellig mad derhjemme. Til vinsmagninger vil du ofte møde vinkendere og eksperter du kan spørge til råds om hvordan man sætte vin til maden. Derudover kan du dele erfaringer med de andre deltagende vinentusiaster. Find vinsmagninger i hele Danmark her på siden, vi samler nemlig alle vinsmagninger der bliver afholdt.