Vinen er en af de ældste alkoholiske drikke i historien. Den er blevet brygget siden oldtiden, og især i Europa finder man vine med rødder, der strækker sig langt tilbage i tiden. Vin er et helt univers for sig og et særligt hjørne i europæisk kultur. Få her et hurtigt overblik over, hvor Europas mest kendte vine kommer fra.

Franske vingårde

De mest kendte vine i Europa er nok dem fra Frankrig. Vinene kendes ved navnet efter den region, de bliver produceret i, som bourgogne vin, bordeaux vin og mange andre. Franske vine er så alsidige og talrige, at mange vinelskere faktisk bruger hele ferier på at tage til Frankrig og besøge forskellige vingårde til smagninger.

Fra franske vine kan man næsten altid forvente høj kvalitet og at kunne finde en variant, der passer til alle måltider og sæsoner. Der kommer så mange vine fra Frankrig, at det er muligt at udforske noget nyt eller noget, man allerede kender, uden frygt for nogensinde at stå med et tomt glas.

Vine af Sydeuropas frugter

Tager man lidt længere sydpå, bliver det varmere i vejret, og det påvirker vinen.

I Sydeuropa er både Spanien, Portugal og Italien også kendte for god vin, men man kan også finde lækre vine mere østpå, som i Grækenland eller i Balkanlandene. Det gode vejr i denne del af Europa hjælper vingårdene med at gro de rigtige ingredienser og rigeligt af dem, så de kan eksportere deres lækre vine verden over.

Derudover har vin i denne del af Europa også historisk betydning, da både de gamle grækere og romere udviklede måderne at dyrke vin på i oldtiden, som spredte sig til resten af Europa. Vinene herfra er altså ikke bare historiske for enkelte lande men for hele Europa, og de er del af den kulturarv, der nu nydes verden over.

Øst for Berlin-muren

Man finder ikke kun lækker vin i Balkanlandene men også andre steder i det østlige Europa. I dag drikkes vine fra lande som Ungarn og Tjekkiet også verden over, og selvom de ligger sig meget op af de franske, har de også deres egne lange historier og særlige kvaliteter. Så selvom disse ikke er de typiske lande, man først tænker på, når man hører “vin”, skal man ikke være bekymret for kvaliteten. Den sande vinkender vil vide, hvad man skal smage efter, og hvilken højtid vinen går bedst til.