Mild, kraftig, søg og syrlig: Kaffe kommer i mange afskygninger, men fælles for al kaffe er, at det får den bedste smag, når det laves på hele kaffebønner. Uanset om du er kaffeentusiast eller bare har brug for en kop til at starte dagen på, er den bedste løsning at kværne bønnerne selv for smagens skyld. På den måde er du sikker på at få mest ud af din kaffe.

Hvor kommer kaffebønner fra?

De hele kaffebønner kommer fra kaffeplanter, der vokser som høje træer eller buske i lande omkring ækvator. Efter plukning bliver bønnerne ristet, og det er her, de udvikler smagsstoffer. De forskellige aromaer afhænger af, hvor længe bønnerne ristes.

Den generelle opfattelse er, at jo større bønnerne er, des bedre kvalitet har de, hvilket gør størrelsen til en af kriterierne, de bliver sorteret efter.

Arabica og Robusta sorterne

Der findes rigtig mange forskellige kaffesorter rundt omkring i verden, men Arabica og Robusta bliver oftest klassificeret som hovedsorterne.

Arabica bønnen er en af de mest efterstræbte, fordi den anses som “ægte kaffe” med den bedste kvalitet og smag – også selvom smagen kan variere en del. Dog er udbyttet af Arabica sorten typisk ikke særlig stort, da træet let angribes af sygdomme, parasitter og insektangreb.
Alligevel udgøres 75 % af den samlede kaffeproduktion i verden af Arabica bønnen, og den er ligeledes en af de mest populære i Danmark.

Robusta sorten er, som navnet antyder, mere robust og modstandsdygtig overfor diverse sygdomme og skadedyr. Af den grund er den lettere at producere, hvorfor den også ofte kan fås til i en lavere pris end Arabica.
Bønnens smag er mere besk og intens pga. dens højere koffeinindhold. Arabica og Robusta bønnerne bliver derfor ofte blandet sammen, da de komplementerer hinanden godt.

Vælg hele kaffebønner for den bedste smagsoplevelse

Mange sværger til hele bønner og kan ikke gå tilbage til formalet kaffe, når først de har prøvet at kværne bønnerne selv. Det er dog umuligt at give et konkret svar på, hvilke kaffebønner der er bedst, da det udelukkende afhænger af dine smagspræferencer. Er du ikke den store kaffe-entusiast, kan du få en idé om smagen gennem måden, som kaffebønnerne er blevet ristet på.

  • Lysristede bønner har et højt syreindhold, der tilfører kaffen en mild syrlig smag. Denne type bønne bruges tit til stempelkaffe.
  • Ved de mellemristede bønner er en del af syreindholdet tabt, og sukkeret er blevet karamelliseret, hvilket tilfører en let sødlig smag. De mellemristede bønner bliver hyppigst anvendt til kaffe lavet i kaffemaskiner og stempelkander.
  • Mørkristede bønner er endnu sødere, da stort set hele sukkerindholdet er blevet karamelliseret, hvilket giver et strejf af chokolade på tungen. Typen bruges typisk til espresso.

Er din interesse for hele bønner blevet vakt, kan du se udvalget her og gå på opdagelse i verdenen af spændende kaffebønner. Måske finder du din nye yndlingskaffe blandt mulighederne.